AJANKOHTAISTA


30.10.2019

Lapsille ja perheille kerrotaan geenitutkimuksesta tiedeshown avulla

Tieteen tiedotus ry on myöntänyt 85 000 euron apurahan Tiedekeskus Heurekan, HUSin ja Helsingin Biopankin yhteiselle hankkeelle, jossa tiede tuodaan lähelle lapsia ja lapsiperheitä sairaaloissa, Heurekassa sekä Lasten lääketieteen päivässä.

Hankkeen tavoitteena on esitellä geenitutkimusta ymmärrettävästi ja innostavasti, välittää tutkimusalaan liittyvää oikeaa tietoa sekä pyrkiä hälventämään siihen liittyviä pelkoja ja ennakkoluuloja.

Tieteen tiedotus ry:n apuraha mahdollistaa geenejä ja geenitutkimuksen sovelluksia käsittelevän tiede-esityksen ja työpajan luomisen, yliopistollisten sairaaloiden lastenosastoille tulevan kiertueen järjestämisen sekä geenitutkimuksen laajan esittelyn Lasten lääketieteen päivässä Heurekassa keväällä 2020.

Tiedekeskus Heurekan, HUSin ja Helsingin Biopankin yhteistyö käynnistyi keväällä 2019, jolloin Uudessa lastensairaalassa järjestettiin lapsille ja perheille sekä henkilökunnalle suunnattu tiedepäivä.

”Yhteistyön jatkuminen mahdollistaa sairaalassa hoidossa oleville lapsipotilaille tiedepainotteisen elämyksellisen hetken. Pidän hyvin tärkeänä sitä, että tiede näkyy myös sairaalan ulkopuolella ja on kaikkien lasten ja perheiden ulottuvilla. Lastentautien tutkimuskeskuksen pyrkimyksenä on vahvistaa yhteiskunnallista vuorovaikutusta ja madaltaa näin kynnystä tiedemaailmaan”, professori Taneli Raivio HUSista toteaa.

”Lapselle tai nuorelle omakohtainen tiede-elämys voi jopa sytyttää kipinän oman opiskelualan valintaan”, Raivio jatkaa.

Geenitiedon merkitys kasvaa potilaiden hoidon suunnittelussa jatkuvasti, ja tulevaisuudessa geenitietoa hyödynnetään enemmän myös terveydenhuollon arjessa.

”Lastentautien ja geenien tutkimus ansaitsee panostusta viestintään, joka saavuttaisi kaikki lapsista isovanhempiin. Heurekalaisille on innostavaa, että saamme olla mukana tuomassa arvokasta ja korkeatasoista tutkimusta ja hoitotyötä näkyväksi suomalaisille. Uskon, että yhteinen intomme näkyy pian myös yleisöille”, toteaa tiedekeskus Heurekan toimitusjohtaja Tapio Koivu.

HUSin Lastentautien tutkimuskeskus edustaa 30 tutkimusryhmää, jotka tekevät kansainvälisesti korkeatasoista lastentauteihin liittyvää kliinistä, translationaalista ja perustutkimusta ensisijaisesti Helsingin yliopistossa sekä HUSin Lasten ja nuorten sairauksien toimialalla.

Tiedekeskus Heureka tuottaa vuosittain tieteestä oivaltamisen iloa noin 300 000 suomalaiselle. Heureka on yksi suosituimmista kävijäkohteista Suomessa, mutta myös tiede-elämysten tuottaja tapahtumissa, kouluissa ja siellä, missä tieteestä innostamiselle on tilausta.

Helsingin Biopankki on Suomen suurin biopankki. Biopankkien toiminta tähtää sairauksien ehkäisemiseen ja uusien hoitojen kehittämiseen.

 

Yhteyshenkilöt

Professori, ylilääkäri Taneli Raivio, HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Lastentautien tutkimuskeskus, puh. 050 448 2132, taneli.raivio@hus.fi

Toimitusjohtaja Tapio Koivu, Heureka, puh. 050 516 0664, tapio.koivu@heureka.fi


Linkit

Helsingin Biopankki
Heureka
Lastentautien tutkimuskeskus


VALITSE AJANKOHTAINEN